Fast eller mobilt bredband?

Dela

När du ska välja fast bredband

Om ska streama högupplösfilm behöver du en bra hastighet och en stabil lina och bör således välja ett fast bredband. Förvisso kan streamad film ibland funka med 3G men risken för att filmerna kommer att hacka är stor. 4G funkar såklart bättre, men ett fast bredband är ändå stabilare.

Om du spelar mycket online bör du välja ett fast bredband eftersom det är stabilare än mobila bredband. Det finns inget värre än att drabbas av störningar när man håller på att vinna ett strategispel eller när man spelar poker online. Om du spelar poker riskerar du dessutom att förlora pengar om du drabbas av avbrott.

Om du fildelar mycket och ofta laddar ner stora filer bör du också använda sig att ett fast bredband eftersom de mobila bredbanden har en begränsning när det gäller datamängd.

När du ska välja mobilt bredband

Om du inte vill binda dig till ett abonnemang finns det massor av mobila bredband där du kan använda kontantkort istället. Om du inte laddar ner massor av material eller ser mycket på högupplöst film kan du klara dig långt på en datamängd på 50 – 80 GB i månaden som du kan få om du skaffar mobilt bredband med kontantkort.

Om du ofta har din dator med dig när du är på språng och vill vara säker på att du alltid har tillgång till internet är ett mobilt bredband ett måste.