3G

Dela

3G står för den tredje generationens mobila kommunikation. 3G kallas även för UMTS som står för Universal Mobile Telephone System. Detta system kan användas till tal men även till datatrafik, vilket i detta fall innebär trådlöst bredband. De olika bredbandsleverantörerna har separata nät för att du ska få bästa möjliga täckning med ditt 3G bredband. För att du ska veta vilket företag som har bäst täckning där du bor kan du via deras hemsida innan du köper ditt bredband kolla på deras täckningskarta. Tänk på att täckningen inomhus med din mobil och bredband kan variera. Täckningskartan visar bara på ett ungefär hur täckningen är. För inomhusbruk varierar styrkan med hur tjocka väggar m.m. du har.

Jämför 3G bredband här!

Vad skiljer de olika näten åt?

Försvinner täckningen med 3G så går en mobil över till 2G nätet. Detta kan påverka olika funktioner på mobilen som behöver 3G täckning för att fungera. 3G har en överföringshastighet på upp till 25 Mbit/s. Idag har även 4G lanserats och det nätet håller fortfarandes på att utvecklas. Det är en kombination av 2G, 3G och WLAN näten.

Tillskillnad från 2G nätet gjorde 3G nätet att man kunde mobilsurfa, streama musik och använda trådlöst bredband. 2G nätet var till för att kunna prata och skicka sms. Nu när det nya 4G nätet byggs ut kan det verka konstigt att man använder de gamla näten men tillsammans får det nya nätet alla de gamla nätens olika fördelar som nämndes här ovan. Det som kommer till i det nya nätet är att hastigheterna hos ditt bredband ska öka. De 3G stationer som i dag finns i landet uppdateras fortfarande och byt ut mot nya basstationer med mer kraft i.